Κηροποιός
Έπαιρνε τα «αποκέρια» από τις εκκλησίες, τα έβαζε σε τριχιά κι αυτήν σε δοχείο με νερό που έβραζε. Στην τριχιά έμεναν τα φυτίλια, ενώ το κερί υγροποιούνταν κι επέπλεε στην επιφάνεια του δοχείου. Το υλικό που σύναζε από τα αποκέρια, μαζί με νέο υλικό (παραφίνη), το ?βαζε σε δοχείο κι αυτό στη φωτιά. Προηγουμένως είχε ετοιμάσει τα τελάρα, στα οποία ολόγυρα είχε τοποθετήσει το ειδικό νήμα των κεριών.
Ο κηροποιός περνούσε τα νήματα γύρω απ΄τα τελάρα (τσέρκια) σε τέτοια απόσταση, ώστε τα κεριά που θα κατασκευαστούν να μην κολλούν μεταξύ τους (περίπου 2 εκ.).
Βουτούσε, λοιπόν, τα τελάρα στο υλικό που είχε στη φωτιά, τα άφηνε όσο να στερεοποιηθεί η παραφίνη στα νήματα και τα ξαναβουτούσε τόσες φορές ανάλογα με το πάχος που ήθελε να έχουν τα κεριά του (ψιλοκέρι, σπαρματσέτο, λαμπάδες?).
Η ίδια διαδικασία γινόταν και με το μελισσοκέρι. Εδώ αντί για παραφίνη έβραζε κερί που προερχόταν από κηρήθρες μελισσών.
Το χειμώνα τα βουτούσε λιγότερες φορές και το καλοκαίρι περισσότερες γιατί σε χαμηλότερη θερμοκρασία το κερί κολλά ευκολότερα.
Στη συνέχεια τα κρεμούσε, για να στεγνώσουν κι έπειτα έκοβε τα νήματα απ΄τα τελάρα κι έβγαζε το κερί, που ήταν έτοιμο για πακετάρισμα.
Για την παρασκευή των μεγάλων λαμπάδων έκοβε τα φυτίλια, ανάλογα με το μήκος που επιθυμούσε και τα κρεμούσε στα τσέρκια.
Τις λαμπάδες τις τύλιγε σε κόλλες περιτυλίγματος ή τις στόλιζε ανάλογα με τη χρήση τους. Αν π.χ ήταν λαμπάδες για τάματα ή λαμπάδες για γάμους και βαπτίσεις ή πασχαλιάτικες?
Τα κεριά, πέραν απ΄την πρακτική τους χρήση για φωτισμό, συμβολίζουν το φως που ακτινοβολούν το Ευαγγέλιο και τα μυστήρια, καθώς και την ανθρώπινη ζωή, που πρέπει λιώνοντας να μετουσιώνεται σε φως.
(Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Μιάν βολάν τσ΄έναν τσαιρόν ήτον..." του Γιάννη Κολλιάρου)