Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς Χίος

Καραγκιόζης Χατζιαβάτης Μπάρμπα Γιώργος

Αν τα ρούχα μιλούσαν...

Υλοποίηση: Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Πέμπτη 9:00 ? 13:00.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 90΄
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ: 25
Απευθύνεται σε μαθητές-τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο ? Α΄Λυκείου)

Περιγραφή:
«Αν σωπαίναμε και δεν μιλούσαμε,
τα ρούχα μας και η κατάσταση του σώματός μας
θα πρόδιδαν τη ζωή που ζούμε?» Σαίξπηρ


Αναμφισβήτητα η ενδυμασία υπήρξε πάντοτε ένα βασικό πολιτισμικό στοιχείο κάθε κοινωνίας, ένα είδος πολιτισμικής. Στοιχείο, εξάλλου του πολιτισμού κάθε εποχής και κάθε λαού ξεχωριστά συνιστά η αισθητική του που εκφράζεται, σε μεγάλο βαθμό, με τις επιλογές που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου. Ως προέκταση και απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος αποτελεί στοιχείο μέσω του οποίου διαφαίνονται η ιδιαίτερη αισθητική ενός λαού ή του μεμονωμένου ατόμου, οι κλιματολογικές ιδιαιτερότητες μιας χώρας, οι αξίες και οι παραδόσεις μιας κοινωνίας, η κοινωνική / ταξική διαστρωμάτωση, αλλά και οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Όμως η άντληση πληροφοριών από ένα ένδυμα για την προσωπικότητα ενός ατόμου δεν είναι εύκολη, λόγω της εφήμερης διάρκειας και της πολυσημίας της μόδας. Εξάλλου συχνά η χρήση του ενδύματος γίνεται ακόμη και για ενσωμάτωση σε μια ομάδα και καθοδήγηση συμπεριφοράς (στολή στρατιωτική και επαγγελματική, ενδυμασία για ειδικές περιπτώσεις- γάμος, κηδείες και άλλες τελετές).

Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσεγγίσουμε το θέμα με προβολή φωτογραφιών, με κυνήγι θησαυρού ? ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο - και με διάφορες δραστηριότητες οι οποίες προσαρμόζονται στην ηλικία των παιδιών.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Μελαχροινούδη Ευαγγελία
Για πληροφορίες ή / και για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: ΓΕΛ. Καλλιμασιάς: 22710-51272 ( Δευτέρα-Παρασκευή 8:30π.μ-1:00μ.μ)


Σχολ Έτος: