Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς - Η πορεία
«Ο Κόπος Στολίζει Τον Τόπο»
Ήταν επιτακτική ανάγκη, κάπου στη Χίο να φτιαχτεί ένα λαογραφικό μουσείο. Έπρεπε κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία. Το 1995 το μουσείο έκανε τα πρώτα βήματα. Με προοδευτικούς φίλους μαζέψαμε απ΄την Καλλιμασιά και την Κοινή κάποια αντικείμενα. Αυτά ήταν αρκετά για την πρώτη έκθεση του μουσείου που έγινε στο γραφείο του Διευθυντή του Λυκείου. Μήνα με το μήνα τα αντικείμενα πλήθαιναν. Η προοπτική υπήρχε από πριν. Το υπόγειο του Γυμνασίου, με επιφάνεια 550 τ.μ., ήταν ο κατάλληλος χώρος. Εκεί στεγάστηκε το μουσείο. Στήσαμε και χτίσαμε το «λουτρουβειό» (ελαιοτριβείο) και το «ρεμπικαριό» (αποστακτήριο ούζου). Τα αντικείμενα τα εκθέσαμε σε πάγκους.
Η αρχή ήταν το ήμισυ του παντός...
Δουλέψαμε με μεράκι αρκετοί Καλλιμασιώτες και μη, άντρες και γυναίκες και με οικονομική ενίσχυση, της Νομαρχίας, του Δήμου, φορέων και ιδιωτών και σύμφωνα με τα δεδομένα του χώρου, έχει κατασκευαστεί ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό με σπίτι, τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλος, μαραγκούδικο, παπλωματάδικο, αλώνι, χωράφι…
Εκθέτονται αντικείμενα και εργαλεία περισσοτέρων από τριάντα επαγγελματιών και δραστηριοτήτων των κατοίκων του νησιού μας. Τα εκθέματα στο μουσείο (δωρεές από όλα τα μέρη της Χίου) είναι πάνω από πέντε χιλιάδες, και περιλαμβάνει μια από τις πλουσιότερες συλλογές αντικειμένων ανάμεσα στα υπόλοιπα μουσεία της Ελλάδας. Θεωρείται από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Από το 2005, έχει οριστεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπεύθυνη καθηγήτρια για την ξενάγηση τμημάτων των σχολείων του νησιού και για την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγράμματων του μουσείου. Το μουσείο συμμετέχει σε εκθέσεις φορέων και σωματείων της Χίου
Γιάννης Κολλιάρος
Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς»